Itsepuolustuksen aakkoset

Yhteistyössä: XLNT Sport

Joitakin vuosia sitten USA:ssa asuessani kävi niin, että naapurikaupungissa kidnapattiin nainen ruokakaupan parkkipaikalta, kuljetettiin vuoristoon ja loput ehkä arvaattekin. Tuo tapaus herätti aika paljon huomiota ja myös meillä koulussa keskusteltiin asiasta useaan otteeseen. Erään kerran asiaa kauhisteltuani opettajani kuitenkin totesi minulle, ettei minun tarvitsisi olla huolissani, sillä en takuulla olisi se ensimmäinen nainen, jonka kimppuun yritetään hyökätä. No, oli miten oli, itse en ehkä luottaisi siihen, ettei juuri minulle sattuisi koskaan mitään.

Jos siis kuitenkin kävisi niin, että olisin tuolla ulkona hämärtyvässä illassa pilkkihaalarit päälläni ja paperipussi päässä, ja joku yrittäisi yllättäen kiskoa minua mukanaan läheiseen pusikkoon tai varastaa nakkisämpyläni snägärin kulmalla, niin olisihan se mukavaa tietää mitä tilanteessa saa ja voi tehdä. Tämän vuoksi ilmoittauduin tammikuussa mukaan XLNT Sportin järjestämään naisten itsepuolustus- ja uhkatilannekoulutukseen Oulun Kamppailusalille.

Osallistujien kirjo koulutuksessa oli melkoinen. Paikalla oli n. 80 naista ja tyttöä valmiina oppimaan mitä uhkatilanteessa kannattaa tehdä ja kuinka pistää kaveri nippuun tosipaikan tullen. Neljän tunnin koulutus koostui tunnin teoriaosuudesta sekä vajaan kolmen tunnin käytännön harjoittelusta. Ja voi pojat, tuo käytännön harjoittelu kävi kyllä ihan oikeasta treenistä, sen verran vääntöä ja kääntöä syntyi erilaisia liikkeitä harjoitellessa.

Kurssin alkupuolella opettelimme selviämään uhkatilanteista ilman voimankäyttöä, eleitä ja sanallista viestintää hyödyntämällä, kaatumaan oikein, irrottautumaan erilaisista otteista ja kuristustilanteista sekä torjumaan yleisimpiä iskuja. Koska järkipuhe ja rauhoittelu ei kuitenkaan aina auta eikä huitominenkaan lopu torjuntaan, harjoittelimme myös järeämpiä ja takuulla pysäyttäviä otteita joita käyttää, kun tilanne on muuttumassa oikeasti vaaralliseksi.

Mutta yhtä tärkeää kuin itsepuolustus, on tuntea hätävarjelua koskeva lainsäädäntö. Tätä aihetta käsittelimme kurssin teoriaosuudessa, mitä voi ja mitä saa tehdä missäkin tilanteessa. Lyhykäisyydessään lakimme sanoo siis seuraavaa ja tämä on oikeasti tärkeää myös sisäistää:

”Aloitetun tai välittömästi uhkaavan oikeudettoman hyökkäyksen torjumiseksi tarpeellinen puolustusteko on hätävarjeluna sallittu, jollei teko ilmeisesti ylitä sitä, mitä on pidettävä kokonaisuutena arvioiden puolustettavana, kun otetaan huomioon hyökkäyksen laatu ja voimakkuus, puolustautujan ja hyökkääjän henkilö sekä muut olosuhteet.”

Mutta mennäänpä vielä itse koulutukseen. Niin erikoiselta kuin aluksi tuntuukin sitä viatonta tyttöä siinä vieressä retuuttaa ja kuristaa, on koulutuksessa harjoiteltava tosissaan. Sillä kuinka sitä muuten oppisi toimimaan tositilanteessa, jos harjoittelu on ollut pelkkää silittelyä. Sanottakoon kuitenkin, että siinäkin on merkittävä ero, että ottaako tosissaan vai täysillä. Juuri tämän vuoksi, koska rapatessa roiskuu, ei koulutuksesta todellakaan selvitty ilman mustelmia. Omat käsivarteni olivat seuraavana päivänä kyynärpäitä myöten mustelmilla ja ruhjeilla torjunnoista, kaulani oli kosketusarka kaikesta kuristamisesta ja kaatumisharjoitusten jäljiltä tuntui siltä, kuin olisin vetänyt pahemmatkin lipat. Mutta en valita, olihan se paitsi hyödyllistä, niin jollain tavalla myös hemmetin siistiä.

Oli hienoa huomata, kuinka liikkeet ja otteet eivät vaadikaan vuosikausien kamppailulajiharrastamista, vaan tehokkaat perusliikkeet ovat kaikkien hallittavissa melko lyhyelläkin oppimäärällä, kunhan ne vaan joku opettaa. Kannustankin kaikkia ottamaan haltuun itsepuolustuksen aakkoset, sillä koskaan ei tiedä. Sen lisäksi, että koulutus on oikeasti hyödyllinen, on se myös hauskaa ja hivenen erilaista treeniä. Eikä kurssin hintakaan päätä huimaa, sillä neljän tunnin koulutussessiolla on hintaa vain 39 euroa.

Lähitulevaisuudessa XLNT Sportin järjestämiä koulutuksia järjestetään ainakin seuraavilla paikkakunnilla:

Tampere 24.3.

Oulussa seuraava koulutus järjestetään 1.4.

Lisätietoja koulutuksista sekä ilmoittautumiset: Janne Ahonen, 040 9115 929, janne.ahonen@xlnt-sport.fi

Ei, tämä ei ole zumbaa.

 

Itse odottelen jo innolla kevään jatkokoulutusta, jossa paneudutaan itsensä puolustamiseen maasta käsin sekä puolustamaan itseään teräasein varustautunutta hyökkääjää vastaan. Ja pakko myöntää, että koulutuksen myötä heräsi myös pienoinen mielenkiinto erilaisia kamppailulajeja kohtaan. Ties vaikka päätyisin lähitulevaisuudessa sellaisiakin kokeilemaan!

Lopuksi haluan vielä kiittää erinomaisia kouluttajia takuulla hyödyllisistä opeita, joita en toivottavasti tule koskaan tarvitsemaan.

Kuvat: Forum24 / Sarianna Halonen
Koulutuksen minulle tarjosi XLNT Sport

Kommentit

kommenttia

2 kommenttia

  1. Hei ompa huippu kirjoitus! Mukava nähä tämmönen fiilistely-yhteenveto, ja kiva blogi sulla muutenkin. Ilo oli kouluttajien puolella 🙂
    Nähhäämpä kevään jatkokurssilla!

    1. asinivaara says: Vastaa

      Juu! Ties vaikka nähtäisiin taekwon-don merkeissä sitä ennenkin, mieleni nimittäin tekisi kovasti sitä kokeilemaan 🙂