Milloin saa sanoa harrastavansa?

Joskus vuosia sitten ystäväni kertoi haastattelussa juoksuharrastuksestaan ja siitä, kuinka oli löytänyt juoksemisen ilon vakavan onnettomuuden jälkeen. Positiivinen lehtijuttu kääntyi kuitenkin pian väärille raiteille, kun netin keskustelupalstoilla alkoi väittely siitä, voidaanko hänen matkanopeuksillaan puhua edes juoksemisesta tai voiko hän ylipäätään sanoa harrastavansa juoksemista.

Tuon tapauksen myötä olen ollut hieman varpaillani sen suhteen, mitä tulee harrastuksista puhumiseen ja onhan minua itseänikin joskus aikojen alussa nimitelty blogissa muka-harrastajaksi. Kertoisin kyllä mielelläni harrastavani juoksemista, pyöräilyä ja joogaa siinä missä salitouhujakin, mutta silti taivutan nämä harrastukset usein muotoon: ”lenkkeilen, käyn joskus pyöräilemässä ja välillä kansalaisopiston joogassa”. Hyvä nyt etten lisää vielä perään, että ihan peruskunnon ylläpitämiseksihän minä vaan.

Todellisuudessa minä kuitenkin koen olevani ihan oikea harrastaja kaikissa lajeissani, omalla mitta-asteikollani. Se, kuinka nopeasti etenen jalkaisin, on minulle juoksemista ja määrällisesti mielestäni riittävää, jotta kyseessä on ihan oikea harrastus. Pyöräily on ehkä ollut talvella vähäisempää, mutta odottakaahan kun tulee kesä. Kyllä pyöräilijä on pyöräilijä ympäri vuoden eikä vain kesäkuukausina. Ja vaikken olekaan ehkä se taitavin joogi Instagramissa, koen silti olevani joogaharrastaja, omien taitojeni puitteissa.

Hei, olen Anne, harrastan juoksemista.

 

Lopulta harrastamisen vakavuuden määritteleekin parhaiten se, kuinka tekemisen kokee itse. Meillä jokaisella on oma mitta-asteikkomme, oma parhaamme ja oma taso riittävälle. Se, että joku katsoo asiakseen arvostella muiden harrastamisen vakavuutta, kertoo lähinnä siitä, että hän määrittää oman suorituksensa muiden tekemisten kautta. Ja senhän me jo tiedämmekin olevan melko turmiollinen ajatustapa, olipa kyseessä mikä elämän osa-alue tahansa.

Siispä lopetetaan tekemistemme vähättely, kannustetaan toisiamme ja ollaan iloisia siitä, että omalla lajillamme on yksi harrastaja enemmän.

 

 

Kommentit

kommenttia