Paljasjalkajuoksukengät ja talvi

Niin satoi ensilumi Kiiminkiin. Vaikka tiet vielä tällä hetkellä ovatkin sulat ja lämpötilat pyörivät lempeästi nollan tietämillä, on vain ajan kysymys milloin tiet muuttuvat liukkaiksi ja kelit kylmiksi. Tässä siis alkaa pikkuhiljaa mietityttämään, että mitä sitä juoksulenkille jalkaansa laittaisi seuraavat seitsemän kuukautta.

Viime talvenahan sijoitin melkoisen hintaviin Sarvan nastallisiin juoksulenkkareihin, joihin jalkani eivät kuitenkaan millään tottuneet. Lopputuloksena talven juoksut jäivät melko vähäisiksi, niin pahasti jalkapohjani kipeytyivät. En tietenkään halunnut uskoa syylliseksi kenkiä ennen kuin keväällä, jolloin lumien sulettua otin käyttööni loppuunajetut kesälenkkarini ja jalkapohjaongelmani hävisivät taivaan tuuliin.

Lenkkarit, joiden pohjat olivat irtoamaisillaan ja joiden vaimennuksesta ei ollut jäljellä edes kaunista muistoa, tuntuivat niin mahtavilta juosta, että päätin ottaa askeleen lähemmäksi kohti paljasjalkajuoksua ostamalla kesälenkkareiksi Merrellin Bare Accessit. Nämä juoksukengät ovat ikään kuin valmiiksi loppuunjuostut, sillä niissä ei ole lainkaan kantakorotusta ja vaimennustakin löytyy vain minimaalisesti.

Olen nyt juossut Merrelleillä toukokuusta lähtien ja olen enemmän kuin tyytyväinen. Juoksu kulkee, matkat pitenevät eikä jalkojen kanssa ole ollut ongelmia juuri nimeksikään. Ja siksipä se näin talven lähestyessä hirvittääkin. Ei nimittäin yhtään huvittaisi ryhtyä sisäänajamaan kivuttoman kesän jälkeen uusia lenkkareita, ja liekö talvikäyttöön tarkoitettuja paljasjalkalenkkareita on edes olemassa?

Olenkin lueskellut, että tosinaiset kirmaavat samaisilla paljasjalkalenkkareilla ympäri vuoden, mitä nyt talven tullessa vaihtavat vain paksumpaa sukkaa jalkaansa. Sanovat nimittäin, että jalka pysyy kyllä lämpimänä ohuessakin tossussa, kunhan etenee juosten. Mietinkin nyt, että näinköhän omatkin varpaani selviäisivät paleltumatta talvesta, vaikka jatkaisinkin Merrelleillä juoksemista? Käytännössähän en kuitenkaan juokse mikäli pakkasta on kovasti yli 15 astetta, joten superpakkasista on juoksutouhuissa turha huolehtia.

Lyhyehkön harkinnan tuloksena olenkin päättänyt tänä talvena sijoittaa talvijuoksukenkien sijaan lämpimiin sukkiin sekä muutaman euron irtonastoihin, jotka voi sujauttaa lenkkareihin pääkallokelien ajaksi. Jos oikein hifistelemään ryhdyn, niin ehkäpä hankin myös lenkkareiden päälle laitettavat ”säärystimet” lumisuojiksi.

Haluaisinkin nyt vinkkejä erityisen lämpimistä sukista, jotka eivät kuitenkaan olisi aivan älyttömän paksut. Entä onko jollain kokemusta paljasjalkalenkkareilla juoksemisesta pakkaskeleillä?

 

 

Kommentit

kommenttia

1 kommentti

  1. Tiuhti says: Vastaa

    Minullakin on juuri pohdinnassa, että millä kengillä talvesta selviän.Viime talvena ostin Merrellin paljasjalkakengät jotka otin lumien sulattua käyttöön ja senpä jälkeen jalassani ei juuri muita kenkiä ole ollut. Viime keväästä näihin päiviin asti olen paljasjalkakengillä kulkenut kaikkialla ja nyt alkaa jo varpaita paleltamaan. Juoksut on polvivaivojen vuoksi jäänyt vähälle, mutta muuten kyllä lenkkeilen päivittäin ja sopivia kenkiä ei tunnu löytyvän. 🙁
    Sukkavinkiksi merinovillasukat, lämpimät, mutta ei kovin paksut!