Kannattaako sairaana treenata?

Tilanne on varmaan jokaiselle tuttu; aamulla herätessä kurkku tuntuu siltä, kuin olisi huutanut koko yön paikallisen soitin- ja rytmiorkesterin keikalla tai vaihtoehtoisesti nielaissut kaktuksen kokonaisena. Todennäköisempää kuitenkin on, että flunssa se siellä vain tekee tuloaan.

En varmasti ole ainoa, joka on törmännyt ohjeistukseen, jonka mukaan treenata voi niin kauan kun flunssan oireet pysyvät kaulan yläpuolella eikä ole kuumetta. Vasta, kun flunssa etenee keuhkoihin asti, on aika heittäytyä lepotilaan. Nuodatin itsekin nuorempana tätä ohjeistusta ja treenasin puolikuntoisenakin, sillä kuvittelin, että viikon parin pakkolevon aikana lihoisin holtittomasti ainakin sen kymmenen kiloa.

Onneksi ikä on tuonut mukanaan edes hitusen järkeä. Nyt tiedän jo, ettei paino nouse sairasvuoteella köllötellessä, vaan sairasvuoteella herkutellessa. Ja toisaalta, jos sairastaessa tuleekin etsittyä mielihyvää jäätelöpaketista, niin se todennäköisesti myös löytyy sieltä. Sillä kyllähän syöty jäätelö harmittaa huomattavasti vähemmän kuin syömättä jäänyt jäätelö.

Nykyisin en näe paljoakaan tolkkua siinä, että kurkun ollessa karhea, nenän ollessa tukossa ja rään valuessa rinnuksille, pitäisi väkisin lähteä treenaamaan. Ajatelkaapa nyt, eikö olisi huomattavasti järkevämpää tehdä sellaisia asioita, jotka edistävät nopeaa toipumista, kuin tehdä sellaisia asioita, jotka takuulla vain pahentavat tilannetta? Sillä kyllähän asia on niin, että ensimmäisten oireiden ilmestyessä sitä on jo sairaana. Kyse on vain siitä, tuleeko pahemmin sairaaksi vai alkaako toipuminen.

Kun itse heräsin viime viikon torstaina kurkku kipeänä, lopetin treenaamisen samana päivänä. Ja kuinka ollakaan, maattuani viikonlopun yli sohvalla jäätelöpurkin ja kaukosäätimen kanssa, olin jo maanantaina valmis joogaan ja tiistaina käväisin jopa pienellä hölkkälenkillä. Ja olen muuten aivan varma, että jos olisin tukkoisuudesta huolimatta treenaillut koko viikonlopun, olisi flunssa varmasti pitkittynyt.

Ja onhan se niinkin, että mennessään kipeänä salille, sitä todennäköisesti tartuttaa myös kanssatreenaajat. Siispä tolkkua toverit näin flunssa-aikana!

 

Kommentit

kommenttia