No jäätyikö varpaat?

Tiedetään, olen jaaritellut juoksukengistä aina kyllästymiseen saakka. Mutta kun nyt kuitenkin tulin syksyllä pohtineeksi, että näinköhän sitä talvipakkasillakin tohtii juoksennella ohuenohuilla paljasjalkajuoksukengillä, niin on lienee reilua kertoa kuinka hankkeessa kävi.

Talven tultua jännitti tietysti se, että pysyykö mokomilla läpsykkäillä ylipäätään tolpillaan ilman nastoja. Liukkaus ei kuitenkaan ole tuottanut ongelmia, sillä Kiimingissä tiet ovat olleet lähes koko talven lumiset ja pito näin ollen – jos ei nyt erinomainen – niin riittävä ainakin. Jäisellä tiellä tilanne on kuitenkin takuulla toinen.

Mutta sitten se pakkanen, sitähän minä taisin eniten jännittää, etenkin kun varpaani ovat kylmälle melko herkät. Alkutalvi tarjoili kovin maltillista pakkasta eikä varpaita palellut lainkaan muutaman asteen pakkasilla. Kun mittari etsi uuden vakiolämpötilan -10 asteen tietämiltä, puin juoksuvaatteiden alle vähän paksumpaa kerrastoa ja vetäisin asteen paksummat sukat jalkaani. Ja tadaa, varpaat pysyivät edelleen lämpiminä.

Kun sitten joulupäivänä mittari näytti lenkille lähtiessäni -17 astetta enkä saanut sovitettua lenkkareihin enää yhtään paksumpia sukkia, olin varma, että varpaani muuttuisivat sinisiksi seuraavan 11 kilometrin aikana. Toisin kuitenkin kävi. Vaikka pakkanen ehti lenkin aikana jopa hieman kiristyä, naamani oli huurteesta valkoinen ja nenänpää jäässä, tuntuivat varpaani edelleen yhtä lämpöisiltä kuin kesälläkin. Olin ällistynyt.

Ilmeisesti on siis totta mitä puhutaan, että niin kauan kuin pitää juoksua yllä, varpaat pysyvät kyllä pakkasella lämpiminä ohuemmissakin kengissä. Siitä olen kuitenkin 100 % varma, että mikäli kesken lenkin laittaisin kävelyksi, paleltuisivat varpaat alta aikayksikön.

Voi tätä riemua, kun tajusin voivani tuhlata talvilenkkarirahat johonkin paljon turhempaan!

 

Kommentit

kommenttia

2 kommenttia

  1. Essi says: Vastaa

    Talvella pärjään kyllä samoilla kengillä ja sukilla kuin kesälläkin, mutta säärystimet laitan lämmittämään nilkkoja ja akilleksia. Teinien paljasnilkkatrendiin ei meikäläisestä ole. 🙂 Jokunen vuosi sitten tuli Oulussa vastaan nuori mies shortseissa ja t-paidassa. Talvella. Ja ihan kahteen kertaan. Aika lämminverinen kaveri.

  2. Leena says: Vastaa

    Helsinkiläisenä ongelmana on märkyys ja liukkaus. Pitäisi hankkia goretex-lenkkarit kokeiluun, kun alkutalven lenkillä kastelin ja kylmetin varpaani, kun loskat meni holahtaen läpi kengistä. Kesäkäytössä ja salilla yms. on käytössä paljasjalkakengät, mutta ne on kyllä niin kesäversiot, että niillä ei talvella ulos ole mitään asiaa. Ehkä jotkut vähän tuhdimmat versiot goretexilla, niin pysyy varpaat lämpiminä ja kuivina… Pärjäisiköhän sitä ilman nastoja? Pitovoidetta pohjiin?